- - e-cigarete.net elektroničke cigarete - zdravije pušenje

e-cigarete hrvatska
E-cigarete > Tehnologija eCigarete  

Korištenje e-cigarete

Tehnologija eCigarete

Podijeli


Besplatna dostava na području GRADA ZAGREBA

besplatna dostava e-cigareta e-tekućina

 
 

 


Ecigarete su u biti mikroelektronski sklop. Sastoje se od 3 osnovna dijela.

Sastavni dijelovi same e-cigarete su:

1. BATERIJA (automatska ili manualna)
2. RASPRŠIVAČ (eng. atomizer)
3. REFILL (naziva se još punjenje, uložak, chartridge) ili TANK - ovisno o modelu

Uz samu e-cigaretu, ovisno o modelu i proizvođaču, u start paketima ili dodatno dolaze još:

4. PUNJAČ ZA BATERIJE (adapteri za 220V, USB punjač, auto 12v adapter)
5. DODATCI i DJELOVI (etui za nošenje, vrečica za nošenje rezervna baterija, rezervni raspršivač i sl.)
6. ZAMJENSKI REFILLI ili TANKOVI (ovisno o modelu, a koriste se kad se potroše originalni)
7. E-TEKUĆINA (služi za nadopunjavanje praznih punjenja ili ukapavanje direktno u raspršivač)

E-cigarete rade na način da kad povučete "dim", cigareta se automatski aktivira, baterija aktivira raspršivač i stvara se para koju uvlačite i u kojoj je sadržan nikotin. Postoje i manualne baterije za e-cigarete kod kojih je prilikom uvlačenja potrebno držati pritisnuto dugme za aktivaciju. Manualne baterije pokazale su se pouzdanijima te se danas sve češće koriste.

Na vrhu e-cigarete kod manjih modela, nalazi se LED lampica koja se aktivira kada uvlačite dim i imitira žar na klasičnoj cigareti. Kod većih modela LED lampica je obično smještena na prekidaču baterije. Uz to funkcija LED lampice je i da signalizira praznu bateriju (ubrzano treptanje odmah po uvlačenju), te da signalizira ograničenje u vremenskom trajanju jednog uvlačenja (npr. treptanje nakon 5 sekundi uvlačenja). Neki modeli nemaju takvo ograničenje u trajanju jednog uvlačenja. Svrha takvog ograničenja je da se ne pretjera u količini pare koja se udiše i da se spriječi pregaranje raspršivača.

elektronska cigareta

Svaka e-cigareta ima izmjenjivo nikotinsko punjenje tj. refill ili noviji modeli tank, unutar kojeg se nalazi spremnik e-tekućine. Raspršivač je u dodiru s spremnikom e-tekućine te je upija u posebnu mrežastu metalnu strukturu. Uvlačenjem aktivira se baterija koja napaja raspršivač. Raspršivač se grije i stvara paru koja je tmperaturom slična temperaturi duhanskog dima. Sve refille i tankove za e-cigaretu moguće je nadopunjavati e-tekućinom kada se isprazne. Što je vrlo ekonomična opcija. Postoji i mogućnost nabave gotovih punih punjenja što je bitno skuplja opcija.

Baterije kod e-cigarete su punjive Li-ion ili Li-polymer. Automatske baterije se aktiviraju automatski na uvlačenje, te se deaktiviraju prestankom uvlačenja. Manulane baterije se aktiviraju pritiskom na malo dugme na bateriji, te se deaktiviraju otpuštanjem dugmeta. Postoje i jednokratni modeli e-cigarete, čije baterije nisu punjive, te se takvi proizvodi odbacuju kad se potroše. Napredniji korisnici vole baterije s promjenjivim voltažama (VV) i promjenjivim vatažama (VW), jer im omogućuju promjenu karakteristika pare ovisno o njihovim preferencijama.

Trajnost dijelova e-cigarete i start paketa je rezličita. Jednokratni modeli traju dok se ne potroši punjenje ili baterija. Modeli s punjivim baterijama su trajniji. Baterije traju min. 300 ciklusa punjenja i pražnjenja. Punjači za baterije su trajni. Raspršivači traju različito od jednog tjedna pa do nekoliko mjeseci. Trajnost raspršivača ovisi o modelu ali i o samom korisniku odnosno načinu i intenzitetu korištenja. Raspršivač sadrži u sebi grijač koji je osjetljiv ako ga se koristi na suho, tj. bez e-tekućine, ako se pregrije i sl. Punjenja (refilli i tankovi) su trajna i mogu se nadopunjavati e-tekućinom neograničeno puta, ovisno o korisniku mogu se uništiti, uprljati i sl. pa ih je onda potrebno zamijeniti. Postoje rezervni dijelovi te se svi dijelovi e-cigarete kao i start paketa mogu zamijeniti rezervnim ako se potroše ili pokvare, međutim poželjno je svaki od djelova imati po 2 komada, kako se ne bi desilo da u trenutku kvara nemate što pušiti.

Postoje e-cigarete različitih dimenzija. Početnici obično cijene modele koji sliče na duhansku cigaretu, dok iskusniji korisnici više cijene veće modele zbog boljih karakteristika. Trenutno optimalni za korištenje su modeli dugi između 100 i 180 mm. Manji modeli pate o bitnog pada performansi dok veći modeli postaju zbog veličine nezgrapni za korištenje. Treba imati na umu da što je manji model to su performanse modela u pravilu lošije.

elektronička cigareta

Poslijednje vrijeme pojavile su se i sve su popularnije e-cigarete s kartomizerima. Kartomizer u sebi objedinjuje raspršivač (atomizer) i punjenje (refill). Kartomizer znatno pojednostavljuje korištenje e-cigarete, te se njegovom upotrebom e-cigareta sastoji iz samo 2 dijela. Kartomizer je pogodan za jednokratnu upotrebu ali postoji i mogućnost da ga se ponovno napuni e-tekućinom, skidanjem gumenog čepića na vrhu. Također novija podvrsta kartomizera su clearomizeri koji su trenutno najpopularniji. Clearomizer je proziran kartomizer, odnosno spoj tanka i atomizera, koji u sebi ne sadži spužvicu, nego je proziran, što je praktično jer je vidljiva razina e-tekućine. Clearomizeri su od svih atomizera najjednostavniji i najpraktičniji za korištenje.

kako radi e-cigareta

 

| Partneri | Zdravlje & Prehrana | Elektronska cigareta | E-cigareta | Električna cigareta | Elektronski cigari | E-cigarete Forum |

e-mail: info@e-cigarete.net
Copyright © e-cigarete.net - 2009 All rights reserved
19.11.2016 by many